Brahekliniken
Tandläkare och specialister i samverkan

Bettfysiologi

Bettfysiologens uppgift är att utreda och behandla smärttillstånd i ansikte och käkar, då misstanke att något i bettet är orsak eller bidragande faktor till smärtor, huvudvärk, yrsel, tinnitus, spänningar m.m.

De senaste 20 åren har ett samarbete mellan Brahekliniken, och olika hörselkliniker i Stockholm utvecklats, då många öronsymptom såsom värk, lockkänsla, yrsel, knäppningar, meniere och tinnitus ibland inte finner sin förklaring i örat utan misstänks bero på tryck av käkleden upp mot hörselgången. I dessa fall kan en bettfysiologisk behandling vara värdefull.

Med en läkarremiss med frågeställning om bettfysiologisk utredning från specialistläkare, där långvarig svår smärta samt en historik av att andra utredningar och behandlingar inte kunnat hjälpa fullt ut, framkommer så bekostar ofta landstinget, SLL, den bettfysiologiska utredningen inkl. översiktsröntgen. Dock bekostas inte alltid behandlingen. Finns en privat sjukförsäkring, så kan den också täcka kostnaderna för den bettfysiologiska utredningen av huvudvärk, whip-lash-skador, käkledssmärtor, knäppningar eller tinnitus.

Målsättningen med den bettfysiologiska utredningen är både att hitta orsaker till symptomen samt om möjligt behandla dessa.
Redan vid första besöket görs en grundlig undersökning av dina käkar, muskler och ditt bett. Du informeras också om de kliniska fynd som möjligen skulle kunna ha samband med din smärta.
Du instrueras också i en enkel avslappningsteknik för att hitta Ditt viloläge för käkarna. En speciell avslappningspinne, Gapnap, har framtagits här på kliniken, för det ändamålet. Se gärna detta inslag från TV4 Nyhetsmorgon (öppnas i ett nytt fönster).Om den största orsaken är stress med reflexmässigt spända muskler, så behövs kanske inte någon ytterligare behandling, men ofta finns någon störning i bettet, såsom obalans i bettet pga tidigare trauma mot käkarna, slitage av tänder/fyllningar/ kronor/proteser eller käkleder, tandreglering, snedställningar och saknade tänder, som gör det svårt att slappna av i käkarna.

Genom att eliminera dessa störningar, så finns gott hopp om ett långsiktigt bra resultat. Det görs ofta med uppbyggnad av bettet, om det är för lågt eller minimal slipning på enstaka tänder vid snedställningar. Ibland kan en bettskena eller antiapnéskena (snarkskena) behövas. Ibland kan terapeutisk (soft) laserbehandling vara till god hjälp för att minska långvariga spänningar i käkarna.
Ett nära samarbete mellan kollegerna och tandhygienist här på Brahekliniken är utvecklat, då andra behandlingar för en friskare mun också kan behövas. Även den ordinarie tandläkaren är givetvis en värdefull samarbetspartner.

De bettfysiologiskt behandlande tandläkarna på Brahekliniken är  Marie Tullberg och Nancy Piltan


Instruktionsfilm Gapnap: 

 

Vill Du prova Gapnap redan nu, så mejla ditt namn och adress till Marie Tullberg.
5-pack standard i lind kostar 150:- + moms
1 st “lyxpinne” handgjord med snöre runt halsen kostar 150:- + moms