Brahekliniken
Tandläkare och specialister i samverkan

Rotbehandling

Den som får en rotbehandling gjord på Brahekliniken träffar mig, Lars Ramsköld. Till min hjälp har jag två mycket kunniga, trevliga och hjälpsamma sköterskor, Ann och Gullan. Våra honnörsord är arbetsglädje och professionalitet.

Rotbehandling syftar främst till att förebygga och eliminera infektion inne i en tand. Den inre kanalen / kanalerna rengörs noga och vidgas vanligen. Därefter fylls kanalerna helt och försluts tätt med ett biologiskt inaktivt material. En rotfylld tand fungerar likadant som andra tänder, och en bra rotfyllning varar hela livet.

Förr i tiden uppfattade många patienter rotbehandlingar som obehagliga. Sedan dess har utvecklingen gått framåt enormt. Idag skiljer sig inte en rotbehandling nämnvärt från andra behandlingar hos tandläkaren. Många av våra patienter är förbluffade över hur snabbt och smärtfritt de tyckte behandlingen gick. Det som inte kan undvikas är den långa behandlingstiden, vilken kan vara tröttande. För att underlätta för patienten ligger man hos oss i en stol av mjukt Tempur-liknande material. Vi använder även avslappnande stöd mellan käkarna, och då och då blir det små pauser, t.ex. vid tagning av röntgenbilder. Självklart anpassar vi i möjligaste mån behandlingstiden efter patienten.

Vi arbetar bara med remitterade patienter. Patientens ordinarie tandläkare tar hjälp av oss för att patienten ska få bästa möjliga behandling. Vi gör alla typer av rotbehandlingar, men framför allt avancerade fall. När rotbehandlingen är klar hos oss återgår patienten till sin egen tandläkare. Denne gör sedan vanligen en avslutande behandling, t.ex. en krona.

Alla våra behandlingar görs med hjälp av ett särskilt anpassat, kvalificerat mikroskop. Detta ger bästa tänkbara insyn och kontroll under behandlingen, vilket innebär högsta möjliga chans till ett lyckat resultat. Det är därför man som patient remitteras till oss.